Friday, 4 September 2015

 


Ayam UngkeP

Bahan-bahan
1 kg ayam
6 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit
1 sb ketumbar
1 sk jintan manis
10 - 15 biji cili padi
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
garam/minyak/air

Caranya
1. Ayam bersihkan & toskan
2. Blend/tumbuk bawang merah, putih, serai, kumyit, halia, ketumbar. jintam manis & cili padi, campurkan 1 sb minyak, blend lumat.
3. Perapkan ayam dengan bahan blend selama 1/2 jam
4.  Kemudian masukkan ayam dalam kuali, campurkan dengan 1 cawan santan cair, kacau, kemudian tutup kuali, masak  hingga, ayam lembut, kemudian masukkan santan pekat & garam, masak hingga kuah menjadi pekat/keluar minyak, perasakan garam secukup rasa, angkat.
Hidang
  

No comments:

Post a Comment