Tuesday, 1 September 2015

 

Nasi Goreng Kailan & Ikan

Bahan-bahan
200gm/1 mangkuk nasi  - sejuk
2 ekor ikan sardin goreng - sejuk
2 biji telur
100 gm/ 2 pokok kailan  
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 biji cili padi
10 ekor ikan bilis
1 sb sos tiram
minyak/garam/kicap
Hiasan timun cili padi

Caranya
1. Tumbuk lumat bawang merah/putih bersama cili padi & ikan bilis.
2. kepek-kopekkan ikan kecil, buang duri ye  ( macam kita cubit nk makan) 
3. Goreng telur hancur
4. Kailan potong 1/2 inci panjang, asingkan batang dengan daun.
5. Masukkan minyak untuk menumis, tumiskan bahan tumbuk No.1, tumis hingga wangi. kemudian masukkan sos tiram, garam, kacau sebentar, kemudian masukkan batang kailan.
6. Kemudian masukkan nasi, gaul sebarti, perasakan garam secukup rasa, jika kurang masin , tambahkan kicap cair, gaul sebati, kemudian masukkan, ikan, telur & daun kailan, kacau sebati hingga kailan layu, siap untuk di hidang

Hidang dengan hiasan timun & cili padi atau apa pun citarasa anda ( tomato, daun ketumbar/bawang boleh je)

Simple & Sedap... selamat mencuba

No comments:

Post a Comment