Cincaru Kicap Sambal
Bahan-bahan
2 ekor ikan cincaru
2 sb serbuk cili
1 sb kicap pekat
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar - hiris bulat
1 inci halia - hiris nipis
3 biji lada kering - potong panjang
5 biji cili padi
1 biki tomato - cincang/dadu halus
air/garam/gula/mimyak
Caranya
1. Bersihkan ikan buang kulit/ sisik keras, kelar, kemudian gaulkan dengan garam & kunyit, goreng hingga garing, toskan minyaknya. masukkan dalam pinggan.
2. Tumbuk bawang putih & merah, panaskan minyak untuk menumis, kemudian tumiskan bawang yang di tumbuk hingga wangi.
3. kemudian masukkan tomato, serbuk cili, cili padi, halia, cili kering, garam & gula, masak hingga keluar minyak, kemudian masukkan kicap pekat & bawang besar hiris, kacau sebati.
4. Rasakan garam & gula secukup rasa, kemudian tuangkan kedalam pinggan yang berisi ikan tadi
4. Hidang
No comments:
Post a Comment