Ayam Kari Merah
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam
3 biji kentang
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji tomato
1 biji bawang besar
2 tangkai daun kari
1 helai daun pandan - potong pendek
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit
4 sb serbuk cili
bunga lawang/kayu manis/ buah pelaga/biji sawi
3 btg daun ketumbar - hiris halus
minyak/garam/air
Caranya
1. Bawang merah/putih, halia, kunyit, setengah tomato, di blend halus.
2. Ayam potong kecil, bersih toskan airnya, masukkan dalam mangkuk, campurkan dengan bahan blend no 1, 1 tangkai daun hari, setengah bawang besar hiris, setengah tomato hiris nipis, gaulkan sebati & perapkan selam 1.2 hingga 1 jam.
3. Kentang kupas potong 2, hiris setengah baki bawang besar tadi
4. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bunga lawang, buah pelaga, kayu manis, biji sawi, daun kari, daun ketumbar, daun pandan & bawang besar hiris, hingga bawang layu & naik bau.
5. Masukkan ayam yang di perap tadi, gaulkan sebati, biarkan ia merinih seketika, kemudian masukkan cili serbuk & garam, gaul sebati, campurkan air secawan & kentang biarkan ia merinih, hingga kentang lembut, ayam sudah masak & kuah menjadi pekat, rasakan cukup rasa garam ikut citarasa anda. tutup api
Hidang & Hias dengan daun ketumbar
No comments:
Post a Comment