Saturday, 15 August 2015

 

Mee RebuS


Bahan-Bahan:

  • 1 kg mee kuning, dicelur
  • 250g taugeh, buang ekor dan celur 
  • 4 biji kentang di rebus - kupas - potong dadu kecil
  • Limau kasturi- belah dua
  • 3 biji telur, direbus 
  • 3 ulas bawang merah.. hiris nipis & goreng hingga garing 
  • 1 tangkai daun sup/bawang- potong halus
  • Cili merah, hiris nipis
  • Cili hijau, hiris nipis
  • 3 ketul tauhu, digoreng dan potong dadu kecil


Bahan untuk kuah:

  • 500 g  kentang, rebus & lenyek lumat
  • 5 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 1 sb udang kering yang direndam
  • 2 sb serbuk kari daging 
  • 2 sb serbuk cili
  • 6 cawan air
  • 1 biji tomato, dipotong dadu
  • Garam dan gula secukup rasa 

Cara membuat kuah
1. Rebus kentang, hingga lembut/masak, kemudian lenyek hingga lumat
2. Tumbuk/kisar bawang merah/putih, halia & udang kering hingga menjadi paste
3. Tuangkan bahan no 2, kedalam mangkuk kecil, campurkan dengan serbuk kari daging & serbuk cili bersama sedikit air hingga menjadi paste
4. Panaskan minyak dalam kuali/periuk, tumiskan bahan No 3 hingga wangi & keluar minyak, kemudian masukkan kentang yg telah lenyek & air, kacau & sebatikan, 
5, Biarkan ia mendidih kemudian masukkan garam. gula, & tomato, biarkan kuah mendidih & agak pekat, perasakan secukup rasa, boleh matikan api.
 
 
Untuk hidangan
 
  1. Masukkan sedikit mee & taugeh yang telah dicelur ke dalam pinggan. kemudian ambil sedikit tauhu goreng  kentang rebus & tekur. Tuangkan kuah di atasnya hingga tengelam. Hiaskan dengan daun bawang, cili merah dan hijau. Perahkan dengan limau kasturi. Sedia untuk dimakan.




No comments:

Post a Comment