Mee RebuS
Bahan-Bahan:
-
- 1 kg mee kuning, dicelur
- 250g taugeh, buang ekor dan celur
- 4 biji kentang di rebus - kupas - potong dadu kecil
- Limau kasturi- belah dua
- 3 biji telur, direbus
- 3 ulas bawang merah.. hiris nipis & goreng hingga garing
- 1 tangkai daun sup/bawang- potong halus
- Cili merah, hiris nipis
- Cili hijau, hiris nipis
- 3 ketul tauhu, digoreng dan potong dadu kecil
-
Bahan untuk kuah:
- 500 g kentang, rebus & lenyek lumat
- 5 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 1 sb udang kering yang direndam
- 2 sb serbuk kari daging
- 2 sb serbuk cili
- 6 cawan air
- 1 biji tomato, dipotong dadu
- Garam dan gula secukup rasa
Cara membuat kuah- 1. Rebus kentang, hingga lembut/masak, kemudian lenyek hingga lumat
- 2. Tumbuk/kisar bawang merah/putih, halia & udang kering hingga menjadi paste
- 3. Tuangkan bahan no 2, kedalam mangkuk kecil, campurkan dengan serbuk kari daging & serbuk cili bersama sedikit air hingga menjadi paste
- 4. Panaskan minyak dalam kuali/periuk, tumiskan bahan No 3 hingga wangi & keluar minyak, kemudian masukkan kentang yg telah lenyek & air, kacau & sebatikan,
- 5, Biarkan ia mendidih kemudian masukkan garam. gula, & tomato, biarkan kuah mendidih & agak pekat, perasakan secukup rasa, boleh matikan api.
-
-
- Untuk hidangan
-
-
- Masukkan sedikit mee & taugeh
yang telah dicelur ke dalam pinggan. kemudian ambil sedikit tauhu goreng kentang rebus & tekur. Tuangkan kuah di atasnya hingga tengelam. Hiaskan
dengan daun bawang, cili merah dan hijau. Perahkan dengan limau kasturi. Sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment