Stew Ayam & Jagung
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - potong kecil
2 biji jagung
3 biji kentang
1 biji karot
2 biji tomato
3 ulas bawang putih
daun bawang - hiris
1 biji bawang besar - hiris bulat
2 sb 5 spices
air/garam/mimyak
Caranya
1. Jagung potong 4 setiap satu, kentang potong 4, karot, potong dadu & tomato potong kiub
2. Dalam periuk masukkan ayam bersama 3 cawan air, bawang putih di ketuk & 2 sb 5 spices, masak hingga ayam setengah masak.
3. Kemudian masukkan, jagung, kentang, karot & tomato, garam, masak hingga semua bahan lembut
4. Panaskan minyak untuk menumis, tumiskan bawang besar hingga kekuningan, kemudian masukkan kedalam stew, kacau pelahan, supaya sebati, rasakan garam secukup cita rasa, pastikan sup tak terlalu cair kemudian angkat.
5. Hidang & taburkan daun bawang hiris
P/s.. Masakan saya tak menggunakan Ajinomoto atau perasa tambahan ye,, kalu anda nk tambah boleh ikut selera masing-masing.
No comments:
Post a Comment