Saturday, 22 August 2015

 

Udang & Sotong Kari

Bahan-bahan
10 ekor udang sedang ; buang kepala
4 ekor sotong - potong bulat
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji tomato
5 biji bendi
1/2 inci halia
1 biji terung panjang
1 sb serbuk cili
2 sb serbuk kari
1 sb air asam jawa
sedikit halba & biji sawi
daun kari
garam/minyak 
 2 cawan air

Caranya
1. Blend bawang merah/putih, halia & tomato hingga lumat, kemudian tuangkan dalam mangkuk, campurkan bersama serbuk cili & kari, gaulkan sebati menjadi pes.
2. Panaskan minyak masukkan daun kari, biji sawi & halba, kemudian masukkan bahan blend/pes, kacau & tumis hingga wangi, kemudian masukkan air, biarkan mendidih.
3. Masukkan terung biarkan seminit, kemudian masukkan udang & sotong, masak dalam 2 minit, kemudian masukkan garam & bendi. Bila dah pekat & bendi dah tukar warna, masukkan air asam jawa, kemudian rasakan garam secukup rasa.
Hidang ..hisa dengan daun ketumbar

No comments:

Post a Comment