Monday, 17 August 2015

 

Rasam

Bahan-bahan
1 biji tomato
4 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sb lada hitam biji
1 sk jintan putih
1 sb ketumbar
1 tangkai daun kari
2 biji cili kering
4 cawan air
1 sk serbuk kunyit 
2 sb air asam jawa pekat
minyak untuk menumis / garam

Caranya
1. Tumbuk ketumbar, jintan putih & lada hitam kasar, kemudian masukkan bawang putih dengan kulit, bawang merah & tomato, kesemuanya tumbuk dalam lesung kasar-kasar,
2. masukkan dalam mangkuk campurkan dengan 4 cawan air
3. Cili kering gunting panjang
4. Panaskan minyak dalam periuk untuk menumis, bila sudah panas, tumiskan daun kari, cili kering & biji sawi, biarkan wangi, kemudian tuangkan campuran no 2 tadi, kemudian masukkan serbuk kunyit  & garam, biarkan mendidih
5. Bila dah mendidih masukkan air asam jawa, biarkan ia mendidih lagi, dalam 5 mins, rasakan garam & masam secukup rasa. Boleh Hidang

No comments:

Post a Comment