Pasta BebolaVermicelli
Bahan-bahan
100 gm Spagethi Vermicelli
1 0 biji bebola ikan
10 biji bebola ketam
10 biji telur burung puyuh
1/2 biji lada bengala merah
1/2 biji lada bengala kuning
1/2 biji lada bengala hijau
2 biji tomato
2 sb tomato sos
2 sb cili sos
2 ulas bawang putih
minyak zaiton/daun pasley/garam
Caranya
1. masak air dalam periuk dengan sedikit garam, bila sudah mendidih, masukkan pasta Vermicelli, hingga lembut, kemudian toskan, campurkan dengan 1 sb minyak zaiton, gaul rata, supaya ia tidak melekat antara satu dgn yang lain.
2. Telur burung puyuh rebus keras, kupas
3. Lada bengala merah, hijau & kuning di hiris bulat
4. Tomato potong atau cincang halus
5. Panaskan minyak dalam kuali untuk menumis, bawang putih di ketuk & cingang halus, tumiskan kedalam minyak, biarkan wangi, kemudian masukkan tomato, cili sos, tomato sos & garam, kacau sebati hingga, tomato hancur.
6, Kemudian masukkan bebola ikan, ketam telur, kacau sebati, kemudian, masukkan pasta.
7. Kacau sebati dan akgir sekali masukkan kesemua lada bengala yang telah di potong, kacau sebati, rasakan garam, kalu suka daun pasli, masukkan sekali, kacau rata, angkat & hidang
No comments:
Post a Comment