Thursday, 27 August 2015

 


Ulam Sambal Belacan

Bahan Sambal Belacan
20 biji cili padi - belah sikit supaya tak meletup
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci belacan - bakar
garam/minyak
limau nipis/ limau kasturi

Caranya
1. Panaskan minyak untuk mengoreng, gorengkan bawang merah/putih & cili padi hingga layu, angkat & toskan minyaknya.  
2. Masukkan dalam lesung, tumbuk bahan goreng no 1, hingga lumat, kemudian masukkan belacan, tumbuk & gaul, masukkan sedikit garam jika perlu ye, kacau sebati, rasakan garam secukup rasa. 
Hidang,  perahkan limau jika suka, makan gitu saja pun tak apa, ikut selera masing-masing.

Hidangkan bersama, timun, tomato, daun pudina atau apa saja ulam-ulaman yang anda suka

  

No comments:

Post a Comment