Saturday, 22 August 2015

 

Terung Tumis CiliPadi

Bahan-bahan
1 biji terung panjang
1o ekor ikan bilis - bersihkan goreng
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 biji tomato
2 tangkai daun bawang
10 biji cili padi merah/hijau
10 biji cili padi merah/hijau  - hiris bulat
daun ketumbar
minyak/garam/serbuk kunyit

Caranya
1. Terung hiris tebal serong, gaulkan dengan serbuk kunyit & garam, panaskan minyak goreng hingga kekuningan tepi terung kering, goreng kesemuanya, angkat toskan minyak.
2. Tumguk 10 biji cili padi, bawang merah/putih dengan sedilit ikan bilis hingga lumat
3. tomato potong dadu kecil setengah bawang besar potong dadu kecil & setengah hiris
4. Daun ketumbar & daun bawang potong halus, 10 biji cili padi potong bulat & 1 tangkai daun bawang hiris pendek (campur sekali)
5.  Baki minyak gorengan terung tadi kalau banyak, keluarkan sedikit hanya tinggal umtuk menumis saja ye,, gorengkan ikan bilis hingga garing ,,angkat
6. Tumiskan bahan tumbuk bersama garam hingga wangi, kemudian masukkan tomato & bawang dadu, gaulkan sebati, biarkan kesemuanya masak hingga keluar minyak, masukkan daun ketumbar & daun bawang, biarkan seminit.
7. Masukkan cili padi, bawang potong & terung yang telah di goreng tadi, gaulkan sebati, rasakan garam secukuo rasa.
8. Hidang & taburkan ikan bilis

No comments:

Post a Comment