Thursday, 27 August 2015

 

Lemak Campur

Bahan-bahan
1/2 biji kobis - hiris lebar panjang
1 pokok Sawi putih - potong panjang - asingkan batang & daun
1 keping Tauhu  - potpng 4
50 gm soon - rendam
1 ulas bawang merah - hiris nipis
2 ulas bawang putih - ketuk
4 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
garam/cilipadi or cili

Caranya
1. Masukkan santan cair dalam periuk dengan bawang putih & merah, masak hingga mendidih & bawang masak, kemudian masukkan tauhu, masak dalam 1 minit.
2. Masukkan kobis & batang sawi, kacau sebentar, kemudian masukkan garam & soon, biarkan seketika hingga soon lembut.
3. Masukkan santan pekat, perasakan garam cukup rasa, biarkan mendidih sedikit, kemudian masukkan daun sawi & cili, kacau seketika, tutup api
Hidang 

No comments:

Post a Comment