Thursday, 27 August 2015

 


Cincaru Sumbat Kelapa

Bahan-bahan sambal kelapa
untuk 2 ekor ikan
1/2 cawan kelapa parut
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 cm kunyit
2 sk serbuk cili
10 ekor ikan bilis
garam/minyak
2 ekor ikan cincaru
serbuk kunyit

Caranya
1. Bersihkan ikan, belah belakang & sapukan dengan garam & kunyit
2. Tumbuk bawang putih/merah, halia, kunyit & ikan bilis hingga lumat.
3. Panaskan minyak untuk menumis, tumiskan bahan tumbuk hingga wangi, masukkan garam & serbuk cili, gaulkan sebati, kemudian masukkan kelapa parut, kacau sebati hingga keperangan/merah, rasakan garam, angkat & sejukkan.
4. Kemudian sumbatkan kelapa sambal, kedalam ikan cincaru yang di belah tadi, padatkan.
5. Panaskan minyak untuk mengoreng, gorengkan ikan dengan api sederhana, goreng hingga kekuningan, angkat & toskan minyaknya.
6. Hidang, hias dengan tomato, timun, cili,, ikut citarasa anda.  

No comments:

Post a Comment