Tuesday, 25 August 2015

 

Kue Teaw Goreng

Bahab-Bahan
1 pkt kue Teaw  - huraikan 
100 gm daun kucai - potong panjang
100 gm taugeh
500 gm kerang - rebus ambil isi saja
100 gm udang - buang kulit
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb udang kering - rendam
1 sb sos tiram
1 sb kicap pekat
1 sb serbuk cili
2 sb kicap cair
2 biji telur - goreng hancur
minyak/garam

Caranya
1. Tumbuk lumat bawang merah/putih & udang kering.
2. Panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk & serbuk cili, tumis hingga wangi, kemudian masukkan garam, sos tiram, kicap pekat & cair, sebatikan, campurkan sedikit air, biarkan seketika.
3. Kemudian masukkan udang kacau 1 min,rasakan garam cukup rasa, kemudian masukkan kue teaw, gaul sebati hingga, warna keperangan kicap.
 4. Masukkan kerang, taugeh & daun kucai & telur, gaul sebati, angkat
Hidang
  

No comments:

Post a Comment