Sup Cendawan & JagunG
Bahan-bahan
Sebiji jagung
10 cendawan shitake
1 ketul dada ayam
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 sk tepung jagung
1 sb sos tiram
garam/daun bawang/air/minyak
Caranya
1, Dada ayam, ambil dabing saja potong kecil, cendawan potong serong tebal, jagung hiris
2. ketuk bawang, bawang besar potong kasar. panaskan minyak tumiskan bawang putih & bawang besar hingga wangi.
3. Masukkan ayam, goreng sampai setengah masak, kemudian masukkan air 1 cawan, biarkan mendidih
4. Masukkan cendawan & jagung, biarkan seminit, kemudian bancuh tepung jagung bersama sos tiram dengan 1/2 cawan air, kacau hingga tepung jagung larut, kemudian tuangkan kedalam periuk yg berisi campuran tadi, masukkan garam, biarkan mendidih
5. Rasakan garam secukup rasa kemudian angkat, masukkan daun bawang kacau sedikit
Hidang
No comments:
Post a Comment