Mee UdanG
Bahan-bahan
6 ekor udang besar
(ikut suka)
6 ekor udang kecil
buang kulit (buang kulit)
2 sb udang
kering
2 sb serbuk cili
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
2 biji tomato
Garam, gula,
2 sb sos tomato
2 sb sos cili
Bahan hiasan:
500 gm mee kuning . di celur
telur - rebus
sawi - celur
taugeh - celur
cili merah - hiris
bawang goreng
daun bawang - hiris
Cara cara
1.Blend bawang putih
dan bawang merah hingga, udang kering & tomato hingga lumat dan tumis dalam minyak yang panas hingga wangi.
Masukkan serbuk cili, sos tomato & sos cili dan goreng hingga garing.
2.Masukkan air dan
masak hingga mendidih dan sesuaikan kepekatannya. Masukkan gula, garam , suaikan rasanya.
3. Masukkan udang kecil & udang besar, biarkan dalam 2 minit, kemudian angkat udang besar letak di dalam mangkuk kecil.
Hidangan
1. Masukkan sedikit mee kuning, taugeh & sawi yang telah di celur,
2. Tuangkan kuah di atas campuran mee No 1, hingga tertutup, kemudian hias dengan Udang besar, telur yg di potong 2, cili potong, daun bawang & bawang goreng

No comments:
Post a Comment