Saturday, 15 August 2015


Mee UdanG

Bahan-bahan
6 ekor udang besar (ikut suka)
6 ekor udang kecil buang kulit (buang kulit)
2 sb udang kering
2 sb serbuk cili
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
2 biji tomato
Garam, gula, 
2 sb sos tomato
2 sb sos cili

Bahan hiasan:
500 gm mee kuning . di celur
telur - rebus
sawi - celur
taugeh - celur
cili merah - hiris
bawang goreng
daun bawang - hiris


Cara cara
1.Blend bawang putih dan bawang merah hingga, udang kering & tomato hingga lumat dan tumis dalam minyak yang panas hingga wangi. Masukkan serbuk cili, sos tomato & sos cili dan goreng hingga garing.
2.Masukkan air dan masak hingga mendidih dan sesuaikan kepekatannya. Masukkan  gula, garam , suaikan rasanya. 
3. Masukkan udang kecil  & udang besar, biarkan dalam 2 minit, kemudian angkat udang besar letak di dalam mangkuk kecil. 
 
Hidangan
1. Masukkan  sedikit mee kuning, taugeh & sawi yang telah di celur,
2. Tuangkan kuah di atas campuran mee No 1,  hingga tertutup, kemudian hias dengan Udang besar, telur yg di potong 2, cili potong, daun bawang & bawang goreng
 
 
 

No comments:

Post a Comment