Saturday, 15 August 2015

 

Beehoon Sup

Bahan-bahan
200 gm Beehoon.. di rendap, celur
100 gm ayam
10 biji bebola ikan
10 biji bebola ketam
10 biji bean 
1 biji tomato .. potong 6
1 cwn bunga kobis
1 cwn taugeh
1 pokok sawi
1 pkt jagung muda
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang goreng --goreng hingga kekunungan
daun sup/sadri/ garam/ minyak/air

Cara-cara
1. Masak air dalam periuk cukup untuk celur beehoon, campur dgn garam, bila mendidih masukkan beehoon dlm 2 mins ..angkat & toskan
2. Buang tepi bean, potong bunga kubis ikut suka, buangkan kulit jagung potong panjang belah 4 sawi potong panjang, asingkan batang & daun, bersihkan taugeh
3. bawang merah di hiris halus, kemudian goreng garing ( buat bawang goreng)
4. Potong setengah bawang besar & ketuk bawang putih 
5, Masukkan kedalam periuk, dalam 5 cawan, masukkan ayam,  bawang potong & bawang rebus hingga mendidih, kemudian masukan bebola ikan & ketam, biarkan mendidih, masukkan garam. kemudian masukkan batang sawi, bunga kobia & batang sawi, niarkan layu, kemudian masukkan taugeh, bean & daun sawi, kacau sekejap,,,matikan api,, rasa secukup rasa

Hidangan
Masukkan sedikit beehoon dalam mangkuk hidang, tuangkan dengan bahan yang siap di masak tadi No. 5, kemudian hias dengan daun sup/bawang & bawang goreng,,, nk pedas boleh makan dengan cili potong atau sambal kicap atau lada sulah,,
6.

No comments:

Post a Comment