Hitam Putih Sayur Campur
Bahan-bahan
100 gm bunga kobis - potong ikut ketulan bunga
100 gm kobis panjang - potong panjang
10 biji shitake cendawan - buang btg
1 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sk tepung jagung
1 sb sos tiram
5 biji cili padi
1 cawan air
minyak/garam
Caranya
1. Hiris bawang, ketuk bawang putih, panaskan minyak, tumiskan bawang hingga wangi.
2. Masukkan 1/2 cawan air biarkan mendidih, kemudian masukkan kobis bunga, kobis panjang & cendawan, gaulkan, garam biarkan dalam 2 minit
3. Bancuh tepung jagung dgn setengah cawan air bersama 1 sb sos tiram, kacau sampai larut, kesemuanya, kemudian tuangkan kedalam kuali yang beisi sayuran, kacau sebati, rasakan secukup rasa, masukkan cili padi bila kuah dah pekat & mendidih, angkat.
Hidang

No comments:
Post a Comment