Wednesday, 19 August 2015

 

Mee BandonG

Bahan-bahan
500 gm Mee kuning
2 sb serbuk cili
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sb sos tiram
2 sb udang kering
200gm udang basah
200 gm ayam
4 tangkai daun sawi
3 cawan stock ayam/daging
4 biji telur
garam & gula secukup rasa
1/ cawan kacang goreng - tumbuk kasar
bawang goreng/daun bawang/sup

Caranya
1. Cuci & rebuskan udang kering bersama setengah cawan air, angkat, asingkan airnya
2. Blend udang kering bersama bawang putih, merah bersama rebusan udang kering tadi
3. Panaskan minyak untuk menumis, masukkan bahan blend tadi  & serbuk cili tumis hingga wangi/pecah minyak
4. Masukkan sos tiram, udang & ayam seketika, kemudian masukkan 3 cawan air rebusan ayam, batang sawi garam & gula.
5. Kecilkan api, kemudian pecahkan telur sebiji demi sebiji, jangan kacau supaya telur tak pecah, kemudian masukkan daun sawi
6. Masak hingga mendidih, kemudian rasakan garam & gula secukup rasa.
7. Mee kuning di celur & toskan, kemudian masukkan dalam mangkuk, kemudian tuangkan kuah yang telah siap tadi
HidanG

  


No comments:

Post a Comment