Kari Ikan BawaL
Bahan-bahan
2 ekor ikan bawal
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih - 2 ulas kupas belah 2
1 labu bawang besar - hiris bulat
2 biji tomato - satu belah 4
1 inci halia
1 biji terung - potong panjang belah 2
6 biji Bendi - buang bhg keras
1 tangkai daun kari
1 sb serbuk cili
1 sb air asam jawa
3 sb serbuk kari ikan
1 sk halba + biji sawi
Minyak/air/garam
Serbuk kunyit
Caranya
1. Bersihkan ikan, potong 3, masukkan ke dalam mangkuk, gaulkan dengan sedikit garam & kunyit.
2. Bawang putih/merah, halia, sebiji tomato blend halus. Masukkan dalam mangkuk, campurkan dengan serbuk cili & serbuk kari gaulkan sebati hingga menjadi pes.
3. Panaskan minyak untuk menumis, masukkan daun kari, halba & biji sawi, bawang hiris, tumis hingga wangi, kemudian masukkan pes tadi, kacau sebati, masak hingga keluar minyak/wangi, kemudian masukkan 2 cawan air, kacau sebati, biarkan mendidih.
4. Bila kuah sudah mendidih masukkan garam & terung, biarkan terung masak, kemudian barulah masukkan ikan & tomato, biarkan 2 minit
5. Masukkan air asam jawa, kacau pelahan, kemudian masukkan bendi, rinih dalam 2 minit, rasakan garam secukup citarasa anda, kuah dah agak pekat, tutup api
Hidang boleh hias dengan daun ketumbar
No comments:
Post a Comment