Seafood sambal Petai
Bahan-bahan
3 ekor sotong
10 ekor udang sedang
4 papan petai
15 biji cili kering
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar - holand
1/2 inci halia
1 sb udang kering.. rendam
minyak/garam/gula
Caranya
1. Bersihkan sotong, potong bulat, udang buang kepala & sedikit kulit, tinggalkan ekor.
2. Kupas petai, hanya ambil isi saja. Bawang besar potong bulat
3. Potong cili & rendam dalam air panas 3 min, kemudian cuci & blend bersama bawang putih/merah. udang kering yag telah di rendam & halia, blend hingga lumat.
4. Dalam kuali masukkan minyak untuk menumis, bila minyak sudah panas masukkan bahan blend, No. 3, tumis hingga wangi, masukkan garam. gula & sedikit air, bila dah agak kering masukkan petai & bawang besar.
5. Biarkan petai masak bersama bawang, kemudian rasakan garam & gula secukup rasa, masak sekejap hingga kuah pekat, keluar minyak, matikan api
Hidangkan
No comments:
Post a Comment