Wednesday, 19 August 2015

 

Vadai & Masalla Tea

Bahan Vadai
1 cawan kacang dall
1 tangkai daun kari
3 ulas bawang merah
2 biji cili kering
2 sb tepung jagung
garam/minyak

Caranya
1. Rendam kacang dall 3 hingga 4 jam, kemidian tos & blend kasar-kasar, tuangkan kedalam mangkuk
2. Hiris bawang merah nipis, lada gunting nipis, daun kari cincang kasar
3. Masukan Bahan no 2  & tepung jagung kedalam mangkuk yang berisi kacang dall yg telah di blend tadi & garam, gaulkan sebati
4. Panaskan minyak untuk mengoreng, ambil sesenduk, bubuh di tapak tangan leperkan kemudian goreng hingga keperangan, angkat & toskan minyak
5. Hidang ,, boleh di makan dengan cili hijau
6. Minuman petag dengan Tea masalla atau tea O atau Kopi

Tea Masalla

2 uncang tea
2 1/2 cawan air
5 biji buah pelaga[Cardomon
2 sb gula
4 sb susu tepung

Caranya
1. Masak 2 1/2 cawan air dalam periuk, kemudian masukkan susu tepung sedikit demi sedikit, hingga sebati, biarkan mendidih
2. Ketuk/tumbuk buah pelaga, masukkan kedalam periuk bersama tea uncang, biarkan sebati tea dalam 1 min, kemudian masukkan gula,
3. rasakan gula, susu,  ikut selera anda, nak pekat susu & manis gula, kemudian angkat
5. Tapis & Hidang
   

No comments:

Post a Comment